Za Europsku uniju kakva bi trebala biti

Aktualno 10. ožujka 2014

“Za Europsku uniju kakva bi trebala biti” javna tribina s gospodinom Toninom Piculom

7. ožujka u 17:30 održana je javna tribina s Toninom Piculom SDP-ovim zastupnikom u Europskom parlamentu. Moderator tribine je bio  Draženko Pandek saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Sesvete.

 Na samom početku tribine Draženko Pandek je pozdravio i zahvalio se svima odazvanima koji su odvojili vremena da dođu na ovaj značajan događaj za građane Sesveta. Na tribini se okupilo oko stotinjak ljudi. U nastavku svog obraćanja Draženko Pandek je zahvalio  Piculi što se je odazvao na njegov poziv.

 Tonino Picula u svom stilu je na početku predavanja rekao nekoliko anegdota vezanih uz svoju političku karijeru te nasmijao publiku. Tako je spomenuo kako mu je ovo prvi politički govor u Sesvetama te kako nikada ne bi govorio u svom rodnom gradu Šibeniku da nije bilo Europskog parlamenta. Tonino Picula je stavio naglasak na važnost sljedećih Europskih izbora postavići pitanje: Što mi možemo i želimo učiniti kao zastupnici u Europskom parlamentu? Odgovor je naravno vrlo jednostavan, želimo pomoći razvoju hrvatske ekonomije i gospodarstva kao prvo. Kao drugo želimo pomoći mladim obrazovanim ljudima da ostanu u svojoj domovini uz osigurano radno mjesto i siguran život. Naravno da ovo možda zvuči apstraktno, međutim Picula svoje je obraćanje potvrdio sa nekoliko važnih događaja na koje su utjecali hrvatski EU parlamentarci. Između ostalog spominje utjecaj na ne zatvaranje malih aerodroma u Hrvatskoj, utjecaj o ne zabrani malog ribarstva i još mnoge druge stvari koje bi mogle oštetiti i onako slabo Hrvatsko gospodarstvo.

 U nastavku Picula govori o utjecaju Europske unije na stvaranje novih prijateljstava na nacionalnoj i međunarodnoj razini, što dugoročno svima može i treba donjeti obostranu korist i dovesti u najmanju ruku do kulturološkoga napredka u društvu. Neizostavna tema ovog predavanja je bila i ekonomska kriza zbog koje je prema riječima Tonina Picule posao u Europi izgublo na desetke milijuna ljudi. Ističe kako je do sada svaka generacija živjela bolje od svojih roditelja, međutim danas imamo drugačiju sliku. Rješenje je prema njemu bolja integracija unutar Europske unije jer alternativa samostalnih nacionalnih država koje bi živjele na račun treće države nije opcija za nikoga. O sljedećim izborima govorio je vrlo otvoreno i nada se da će Europska unija koja je ne zanmjenjiva razvijati i dalje bez obzira na zastupnike u Europskom parlamentu koji razaraju njeznu infrastrukturu. Nada se i vjeruje kako će se sve promijeniti već na nadolazećim EU izborima. Za ekonomiju koja je očito najveći problem kaže da nije toliki problem što novca nema, nego da je veći problem što su se banke i financijski sektor odvojili od realnog sektora to jest proizvodnje, napumpavajući cijenu nepostojećim stvarima. To je u konačnici dovelo do stvaranja ekonomskog “mjehura” koji je puknuo i pretvorio se u svjetsku financijsku krizu. Prve zemlje koje su u Europi bile zahvaćene krizom su Irska, Portugal, Italija i Grčka. Sada je plan Europske unije nakon EU izbora da se napravi reindustrijalizacija Europe na način da se više ulaže i stavlja naglasak na nove tehnologije koje ne zagađu prirodu a donose puno veću zaradu.

Tonino Picula je nedavno bio i izaslanik Europske unije u Ukrajni gdje je razgovarao o stanju u državi i gorućim problemima nastalim uslijed prosvjeda i podjele države. Ističe kako je trenutno stanje koje može biti ogroman problem pogotovo zato jer se događa intenzivno u Ukrajni ali sličan problem se počeo javljati i i BiH, štp za Hrvatsku može biti puno veći problem.

 Na kraju svog predavanja Tonino Picula je istaknuo kako je Europska unija važna za građane Europe zbog sigurnosti, ekonomije, znanosti i napretka. Tonino Picula je također odgovarao na pitanja iz publike punih 45 minuta.